Årets turgåer 2019

Hvert eneste år så kårer vi en turgåer som har utmerket seg positivt. Denne turgåeren mener vi har gitt det lille ekstra, er et forbilde for mange andre, og er en flott ambassadør for Ti På Topp. I 2019 gikk utmerkelsen til Maren Kristine Innleggen. Vi gratulerer så mye.

Gratulerer, hva tenker du om å bli årets turdeltaker?
Jeg ble veldig overrasket og synes det er veldig stas å bli årets turdeltaker. Jeg synes alle deltakere bør klappe seg selv på skuldra for at de er flinke til å komme seg ut på tur. Dere nevner at en av kriteriene for å bli årets deltaker er å være et forbilde for andre. Det synes jeg er utrolig gøy hvis noen snører sine tursko og kommer seg ut pga meg. Naturen er sunt for kropp og sinn for både store og små. Naturen gir deg frisk luft, ro, opplevelser, trening, glede osv. Dagens samfunn er et stressende samfunn, en har hele tiden noe en må gjøre, noen en må treffe, alltid noe som må sjekkes på sosiale medier. De fleste slapper kun av når de har hodet på puta og er klare for å sove. Tilogmed da er mange stresset å tenker over alt de ikke rakk og må sjekke alt av sosiale medier. Å ta seg en tur ut i naturen og bare se på en maur spasere forbi, se opp å se en fugl sitter å synger, et rådyr som hopper forbi, en vakker blomst som er på vei til å åpne seg, en solstråle som skinner gjennom trærne på mosegulv, smaken av markjordbær, et skinnende vakkert tjern osv. Det er som å være liten igjen og spasere inn i et eventyr. Har du egentlig sett godt rundt deg og over deg når du går ute på tur? Det er så mange vakre detaljer. Jeg er veldig glad i å ta bilder, endel kommenterer og sier jeg tar fine bilder. Men er det jeg som er flink til å ta bilder? Eller er det bare fordi jeg er flink til å se det vakre i naturen fordi jeg er der jeg er? Anbefaller alle å være på tur når du er på tur, ikke tenk på alt annet.

Hva motiverer deg til å komme deg ut på tur?
Det skal sies at jeg vokste opp på landet, hvor en kunne ta på seg skoene gå ut av døren og inn i skogen. Mine foreldre har tatt meg og mine søsken mye ut på tur. Både små turer og lenger turer med telt. Hvor vi alltid tok oss tid til å ha med noe godt i sekken og sette oss rundt et bål. Så min oppvekst har mye å si. Men såklart mange vokser opp slik men ser kanskje ikke gleden i det når de blir eldre. Men jeg er veldig glad i friluftsliv, så for meg er det en selvfølge å komme seg ut på tur. Jeg koser meg i naturen og det gir meg energi. Og jeg liker å gå på tur i alt slags vær året rundt. Fordi den samme sti en knall sommerdag eller en regnfull oktoberdag er så ulik. Det er kanskje klisjé, men det finnes ikke dårlig vær bare dårlige klær. Jeg elsker å være på tur, jeg synes det er så mye fint å se og nyter de gangene jeg ser eller hører de som bor der både fjærkledde og pelskledde. Jeg er veldig glad i å utforske, jeg er fra Skien så for meg var Ti På Topp Østfold en perfekt måte å bli kjent i Østfold på. Å lære seg nye turer, med gode tur beskrivelser og et nøye utvalg av tur perler. Jeg har opplevd flere Østfoldinger si at "å der har jeg aldri vært". Så det er tydelig at dere er flinke til å ta med turer som er både kjente og mindre kjente.

Hvordan finner du tid, spesielt når du også har fått en liten baby?
I år har jeg vært så heldig å få en vakker liten datter. Ellie heter hun, blid liten sjarmør som har vært med på de fleste turer. Da er det nok flere som tenker at i år blir det mindre turer på skogsstier fordi en ikke kommer frem med barnevogn. Babyer har veldig godt av frisk luft, men så tenker jeg i en barnevogn ser de som regel opp på sin rangle eller leke som om de skulle vært inne. Så hvorfor ikke teste ut bæresele? Dette passet meg ypperlig som er glad i å gå innover skogen. Og hva er vel bedre en å være tett inntil mamma eller pappa når du er nyfødt? Når Ellie hadde litt styrke i nakken tok jeg frem bæreselen og testet det ut. Det var så koselig å bære henne inntil meg, også gikk det utrolig bra. De første 2 månedene hadde hun kolikk, mye gråt og fant sjelden roen til å sove. Men når jeg bærte henne i bæreselen etter en stund sovnet hun godt. Så det å være på tur var godt for henne, og hva er vel bedre opptrening etter en fødsel enn å gå i skogen? Med ei litta vekt som øker litt for hver dag. Kroppen gjennomgår mye i løpet av et svangerskap og fødsel. Så det å komme seg ut på tur synes jeg gjorde godt. Jeg kjente at jeg ble sterkere igjen for hver dag. Mer andpusten en før hehe, men det er kanskje ikke så rart. Med månedene var det mer og mer gøy å ha med Ellie på tur. Hun begynte å se rundt seg og observere. Ellie er et stort glis på tur, virker som hun elsker å være ute på tur i skogen. Så å ha småbarn er ingen hindring for å komme seg ut på tur. Jeg forstår godt at bæresele er ikke noe for alle, kanskje er en for sliten eller har vondt i kroppen. Men å ta med seg lille ut på tur i barnevogn på en skogssti fremfor bygater anbefaller jeg på det sterkeste. Denne sesongens Ti På Topp har jeg vært i mammapermisjon så jeg har hatt mye tid. Jeg har likt å brukt mye av tiden utendørs når jeg ser at Ellie nyter det. Og vi har vært ute på tur i alt slags vær. Skaujente som jeg er, tenker jeg jo at å gå med paraply i skogen er "ikke lov" men i år har jeg såklart gjort det. Ei litta baby skal jo helst ikke bli våt. Så vi har også vært på tur i regnevær med paraply i skogen. Det virker som at både Ellie og jeg har glede av å gå på tur.

Er det et spesielt minne som sitter igjen fra årets turkampanje?
Fra årets turkampanje sitter jeg igjen med mange minner, men en av de fineste var første turen Ellie var stor nok til å sitte med ansiktet fremover i bæreselen, det var så koselig å se hvor mye hun så rundt seg med et smil om munnen. Da gikk vi til Bjørnåsen på Jeløya, tenk hvor spennende alt er for ei litta baby. Også såklart en av de fineste minnene er når min kjære samboer Andreas er med oss på tur. Ingenting er som å være samlet, mamma, pappa og lille Ellie på tur. Det er jo som en koselig romantisk film.
Det er alltid spesielt å gå en ny tur, så det å gå en tur for første gang er også et spennende minne. Ti På Topp har et flott utvalg av turer, både korte turer og lengre turer. Jeg koser meg veldig når jeg utforsker nye steder.

Hva er din favorittur fra årets turkampanje og hvorfor?
Jeg synes det har vært veldig mange fine turer i år. Mine favorittturer dette året er Bjørnåsen på Jeløya og Rødnabbene. Bjørnåsen har en veldig koselig sti hvor en får en følelse av at en er dybt inne i en trollskog, en får litt motbakke og en fantastisk utsikt over Oslofjorden. Rødnabbene synes jeg var en flott tur spessielt pga Skysskafferen, jeg synes det var en utrolig flott plass. En bortgjemt perle!

Skal du være med i 2020?
Ja så klart skal jeg være med i 2020. Jeg har allerede meldt meg på. Jeg gleder meg masse til nye turer. Jeg synes Ti På Topp er en flott turkampanje. Dere gir oss et flott utvalg av turer, hvor dere er nøye på at det er spredt godt rundt i fylket. Med både korte og lange turer gjør det mulig for de fleste å komme seg ut på tur. Gode turbeskrivelser som gjør det enkelt å finne frem, er en litt usikker så har en også et kart å forholde seg til. Jeg håper at flere og flere får øynene opp for Ti På Topp Østfold. Slik at Østfoldhelsen blir bedre og bedre. Jeg tror mange trenger motivasjon for å slå dørstokkmila. Ti På Topp er jo en flott motivator! Det å klare 10 ulike turer er et mål for mange, og med flere premierer og utmerkelser i løpet av sesongen tror jeg også motiverer og inspirerer mange til å ta seg en tur. Jeg starter snart å jobbe igjen, men jeg er veldig sikker på at jeg skal komme meg mye ut på tur neste år også. Jeg er nattsykepleier i hjemmetjenesten i Moss så jeg har en fin turnus som gir meg endel fritid hvor jeg kan tilbringe tid med Ellie i naturen. Det er et veldig givende yrke, hvor en alltid må være skjerpet. Det kan være stressende til tider, hva er vel da bedre enn å ta seg en tur ut i skogen før en ny vakt? Det gir meg ro og energi. Det er også utrolig gøy å stoppe opp å prate med folk på turer. I år har jeg møtt på flere som jeg kjenner igjen fra Ti På Topp kampanjen. Vi blir en liten familie. Så til liten og stor som leser dette, meld deg på 2020 da vel! Så får du et flott år med mange fine turer og opplevelser. Og ikke minst en god ro for kropp og sinn.

Årets turgåer
Årets turgåer Maren Kristine Innleggen med datterien Ellie

Tilbake til hovedside