Bilder i naturen

Tema for august

Hvis du har med mobilen på tur, er mobilkameraet lett tilgjengelig. Da har du muligheten til å ta bilder av det du ser og opplever på tur. Her er 5 tips når du tar bilder i naturen. 
 
 
Skap dybde i bildene 
 
Hvis du tar med noe i forgrunnen når du tar bilde av et motiv som er lengre unna, vil du skape dybde i bildet. Det kan gjøre bildet mer interessant. Se etter noe du vil ha i forgrunnen. Det kan være ting som er i naturen, som for eksempel lyng, en stein eller en blomst. Og det kan også være personer. Eller kanskje du vil ta bilde av medbrakt niste med utsikten fra rastestedet som bakgrunnen i bildet. 
 
 
Finn motiver 
 
I landskap kan det være lurt å fokusere på et interessepunkt. Hva er det som fanger din interesse i landskapet, og hvordan vil du formidle det? Et eksempel kan være en båt som ligger i et naturlandskap. Velg hvor i bildet du vil plassere båten. Prøv gjerne fra ulike vinkler, beveg det opp eller ned, eller til siden. 
 
Å ta bilde av personer i bevegelse kan skape mer liv i bildet. Hvis du går i følge med andre, kan du gå litt i forkant når du ønsker å ta bilde av turfølget. Og dermed ta bilder når de kommer mot deg. Da får du bilder av personene forfra samtidig som bildene blir mer spennende fordi turfølget er i bevegelse når bildene blir tatt. 
 
 
Bruk lyset 
 
På dager som er overskyet får man et naturlig lys som ikke skaper skarpe skygger i bildene. Det samme skjer når du tar bilder i skumringen før solen går opp eller etter at solen har gått ned. Og du får også den samme effekten når du tar bilder i skyggen på solrike dager. Motivet får en jevn belysning som ofte gir dype fine farger. 
 
 
Puss linsa 
 
En uren kameralinse på mobilen kan gi uklare bilder. Hvis linsa er dekket med støv og skit kan det derfor være lurt å pusse den så den blir ren så du får klarere bilder. 
 
 
Knips i vei! 
 
Med dagens digitale løsninger går du ikke tom for film i kameraet. Ta gjerne mange bilder og slett de du ikke vil beholde. Du trenger ikke alltid å vente på det du tenker er det optimale øyeblikket. For eksempel trenger du ikke å vente på at alle på bildet skal se mot kamera. Du kan heller ta flere bilder. På den måten fanger du kanskje opp øyeblikk i bildet som du ikke ville ha fått med dersom du hadde tatt færre bilder. 

Tilbake til hovedside